Od 31 grudnia 2020 r. nasza Szkoła realizuje Projekt „Zbieramy nowe europejskie doświadczenia w czasie praktyk zawodowych”.
W ramach Projektu uczniowie Technikum odbywają praktyki zawodowe w Turyngii (Niemcy). Projekt skierowany jest do uczniów kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik logistyk. Na realizację Projektu szkoła pozyskała środki z Unii Europejskiej w ramach programu Erasmus+.
Głównym celem Projektu jest podniesienie praktycznych umiejętności zawodowych uczniów, rozwijanie ich kompetencji społecznych i językowych oraz zwiększenie mobilności zawodowej i społecznej przyszłych absolwentów.
W okresie od 20 kwietnia do 18 maja 2022 r. uczniowie odbywali czterotygodniowe praktyki zagraniczne. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych szkolili się w: Hotel Stadt Mühlhausen oraz w Göbel’s Hotel Quellenhof- Bad Wildungen. Natomiast miejscem praktyk dla uczniów technikum logistycznego było Centrum Logistyczne Storch-Ciret Logistics GmbH w Berka/ Werra. Praktykanci zakończyli swój pobyt wycieczką po Dreźnie.