Dnia 16 listopada br. uczniowie pierwszej klasy Technikum z Zespołu Szkół w Jabłonowie Pomorskim kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w wycieczce do zakładu POLDER w Bobrowie. Firma POLER wytwarza regionalny produkt pod nazwą KAJMAK. Słodką masę kajmakową stosuje się m.in. do przekładania mazurków, ciastek i wafli.
W zakładzie uczniowie zostali przywitani przez Prezesa firmy pana Tadeusza Przymusa, który następnie, wraz ze swoimi pracownikami oprowadzał uczniów po przedsiębiorstwie. Na początku uczniowie zostali zapoznani z zasadami higieny w zakładzie, założyli białe fartuchy ochronne i obejrzeli krótki film przedstawiający cały proces produkcyjny. Ze względu na surowe wymagania higieniczne linie produkcyjne można oglądać tylko podczas przerwy w produkcji. Stąd okazją do zwiedzania był akurat przeprowadzany mały remont w zakładzie.
Z urządzeniami linii produkcyjnej zapoznał uczniów kierownik produkcji, który szczegółowo opowiadał o skomputeryzowanych urządzeniach do dozowania, mieszania i podgrzewania surowców, do porcjowania i pakowania produktu oraz jego kontroli. Firma POLDER posiada międzynarodowe certyfikaty jakości. Dzięki temu swoje produkty sprzedaje nie tylko w całej Polsce, ale też w innych krach europejskich. Ma również stałych, dużych odbiorców w krajach arabskich.
Ostatnim punktem wycieczki były laboratoria zakładu. Tutaj pani technolog opowiadała uczniom o laboratoryjnej kontroli jakości wyrobów, pracy nad doskonaleniem produktów i możliwościach wykorzystania KAJMAKU w cukiernictwie. Na zakończenie wycieczki w laboratorium czekała na zwiedzających niespodzianka. Każdy uczeń mógł tutaj wykonać samodzielnie dekoracje cukiernicze z wykorzystaniem masy kajmakowej i skonsumować swoje wyroby.
Uczniowie uczestniczyli w wycieczce pod opieką pani Doroty Rucińskiej i pana Tomasza Konkola.
Foto: Zakład POLDER w Bobrowie