Gotujemy…

Kolejne przepisy uczniów klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych:

KOPYTKA ( 4 porcje)
Składniki:
⦁ trochę ponad 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
⦁ 1 jajko
⦁ 200g mąki pszennej + do podsypywania
Sposób przygotowania:
⦁ Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
⦁ Dodać mąkę i jajko.
⦁ Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto.
⦁ Ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Uformować wałek, lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.
⦁ W międzyczasie zagotować wodę, dobrze posolić.
⦁ Kopytka należy gotować porcjami. Gotować ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia.
⦁ Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu.

ZUPA KALAFIOROWA ( 4-5 porcji)
Składniki:
– 500 g różyczek kalafiora
– 2 małe marchewki
– 4-5 ziemniaków
– pół cebuli
– 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oliwy
– 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego – 2 łyżki posiekanego koperku
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
⦁ Kalafior pokroić w niewielkie różyczki.
⦁ Pokrójcie pozostałe warzywa – marchewkę w półplasterki lub kostkę, ziemniaki w kostkę, cebulę posiekajcie w drobną kostkę.
⦁ Na oliwę i masło wrzucić cebulę, zeszklić ją i dodać marchewkę. Smażyć ok 2 minut i dodać ziemniaki. Dodać kalafiora i smażyć kolejne 2 minuty, doprawić solą i pieprzem, po czym wlać gorący bulion.
⦁ Przykryć zupę i gotować 20-25 minut, aż różyczki będą miękkie.
⦁ Śmietanę zahartować gorącą zupą, wymieszać i wlać wszystko do garnka. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.

ZUPA OWOCOWA (3 porcje)
Składniki:
⦁ Wiśnie drylowane ( mrożone) – 450g
⦁ Mąka ziemniaczana -15g
⦁ Śmietana 18% – 90g
⦁ Cukier – 100g
⦁ Woda – 750g
Sposób wykonania:
⦁ Odłożyć 15 sztuk wiśni.
⦁ Ugotować syrop i wrzucić owoce. Owoce przetrzeć.
⦁ Zupę podprawić zawiesiną z mąki i wody, zagotować.
⦁ Rozmieszać śmietanę i zahartować zupą. Połączyć z całością i zamieszać.
⦁ Na spodzie ułożyć łazanki ze śmietany, surowe wiśnie i zalać zupą. Można zrobić dekoracyjny kleks.
Łazanki (3 porcje)
Składniki:
⦁ Mąka pszenna – 120g
⦁ Jaja – żółtko
⦁ Woda – ok. 30cm3
⦁ Sól – do smaku
Sposób wykonania:
⦁ Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wlać żółtko i posolić.
⦁ Zarobić ciasto nożem, dodawać wodę ustalając jego gęstość.
⦁ Wyrobić rękami, rozwałkować, pokroić w kwadraty (1,5×1,5cm)
⦁ Gotować od wrzącej, delikatnie posolonej wody.

RISOTTO Z KURCZAKIEM (3porcje)
Składniki:
⦁ Piersi z kurczaka – 300g
⦁ Cebula – 1szt.( mała)
⦁ Czosnek – 3 ząbki
⦁ Liśc laurowy
⦁ Ryż do risotto -150g
⦁ Bulion drobiowy – ok.1litra
⦁ Kilka liści świeżej bazylii
⦁ Pół szklanki startego parmezanu(ok. 100g)
⦁ Masło- 40g
⦁ Oliwa – ok.30cm3
⦁ Sól, pieprz( grubo mielone)
Sposób wykonania:
⦁ Piersi umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
⦁ Rozgrzać oliwę, wrzucić posiekana cebulę, czosnek i liść laurowy. Smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu.
⦁ Dorzucić mięso i dalej smażyć, aż kurczak będzie złoty.
⦁ Wyjąć liść laurowy, dorzucić suchy ryż i dodać szklankę bulionu. Mieszać. Poczekać, aż płyn zostanie wchłonięty, i dolewać by ryż cały czas mógł go wchłaniać .
⦁ Dodać bazylię, parmezan, masło, sól, i pieprz. Wymieszać i odstawić pod przykryciem na 5 minut.

WUZETKA:

Składniki: ciasto

  •  jajka – 6 sztuk
  • cukier – 250 gramów
  •  mąka pszenna – 200 gramów
  •  ciemne kakao – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  •  Kostka do pieczenia Kasia – 50 gramów

 poncz

  • mocna herbata – 1 szklanka
  •  sok z 1/2 cytryny
  •  cukier – 3 łyżeczki

 masa śmietankowa

  •  Śmietana 30% – 750 mililitrów
  •  cukier puder – 4 łyżeczki
  •  żelatyna – 20 gramów

 polewa

  •  Kostka do pieczenia Kasia – 10 dekagramów
  •  cukier – 80-100 gramów
  •  mleko – 3 łyżki
  •  kakao – 3-4 łyżki

 dekoracja

  • Śmietana 30% – 250 mililitrów
  •  cukier puder – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  •   Piekarnik nagrzej do 170°C. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj. Następnie dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj.
  •  Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Na koniec dodaj roztopioną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.
  •  Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy (o wymiarach 22 x 28 cm) i piecz ok. 35 minut w temperaturze 170°C. Wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty.
  •   Wszystkie składniki ponczu wymieszaj. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody by napęczniała. 1/2 szklanki śmietanki podgrzej, włóż napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i połącz z rozpuszczoną żelatyną. Jedną część ciasta ponownie ułóż w formie i nasącz połową przygotowanego ponczu. Masę śmietanową wyłóż na ciasto i przykryj drugą częścią ciasta. Również nasącz ją ponczem.
  •  Polewa: Margarynę podgrzać z cukrem dodać mleko wymieszać (rózgą). Zdjąć z płyty, dodać kakao. Mieszając zagotować
  •  Śmietankę ubij z cukrem pudrem i ew. zagęstnikiem. Przełóż do szprycy cukierniczej. Gdy polewa na cieście zastygnie udekoruj ciasto kleksami z bitej śmietany.

Tekst i foto: Szymon Potorski